Bouke Oldenhof

oldenhofbouke-fanlettersoarchBouke Oldenhof – Fan letter soarch (2014)

Toneelschrijver Bouke Oldenhof (1957) is bekend van het spektakelstuk Abe (1995, over Abe Lenstra, gespeeld in het voetbalstadion van Heerenveen in de regie van Jos Thie), maar schreef ook kleinere toneelstukken. Drie van die toneelteksten zijn bijeengebracht in Fan letter soarch.

Het eerste stuk, ‘Lette ropping’ (2006), gaat over Bertus en Anny. Bertus is koster en het leven van het echtpaar wordt op zijn kop gezet als er een nieuwe dominee komt, Marjan, die een verhouding krijgt met Anny. Het tweede stuk, ‘Rispinge’, schreef Oldenhof voor de 65e verjaardag en het veertigjarig toneeljubileum van acteur Joop Wittermans die in het seizoen 2011-2012 Willem, één van de twee personages speelde. Willem gaat na de dood van zijn vrouw naar een verzorgingshuis en daar krijgt hij een relatie met Anne, een verzorgster, waarna het stuk een beetje zoet afloopt.

In de stukken van Oldenhof krijgen gewone mensen een tik van het leven uitgedeeld en vervolgens moeten ze daar maar mee om kunnen gaan. Duidelijk is dat ook te zien in het laatste stuk, ‘Juster is fuort’, een kleine voorstelling die begin 2014 zo succesvol was dat het stuk in het najaar van 2014 hernomen wordt. In het stuk vindt een zoon zijn bejaarde moeder op de grond na een beroerte. Moeder is haar geheugen kwijt, maar probeert toch verder te leven, terwijl ook de zoon met zijn eigen problemen worstelt. Alle drie de stukken gaan over het leed dat een mens kan overkomen, maar de auteur slaagt er goed in om de indringende verhalen met milde humor te larderen, zodat het nergens al te zwaar wordt.

juni 2014