B.R.S. Pollema

pollemalokB.R.S. Pollema – Lok en lijen. In samling ferhalen út it bûnte libben. Twadde printinge (2000)

De journalist Pollema (1883-1948) schreef Friese gedichten in tijdschriften, maar ook verhalen waarvan er in 1935 in Lok en lijen tien gebundeld werden. Ze spelen zich af in een eenvoudig Fries milieu waar de mensen rustig, maar niet gelukkig leven.

Daardoor is er verlangen naar meer (seksuele) spanning. Zo twijfelt een man in het verhaal ‘It forline’ of hij wel met de goede vrouw getrouwd is. In ‘Jimke en Antsje’ is de vrouw getrouwd met een oersaaie man, maar na een wel heel korte flirt met een vriend draait ze wonderlijk genoeg als een blad aan de boom om. In ‘Tine’ is de getrouwde boerin Tine ongelukkig en ze legt het aan met de knecht. Als ze van hem een kind krijgt, gaat ze dood van schuldgevoel. De jonge onderwijzer in ‘Tsjamke’ verruilt uiteindelijk het Friese stadje waar hij het kermismeisje niet kan krijgen voor Amsterdam.

Het gebruikelijke nawoord in de serie Fryske Klassiken (dit is nummer 12 van de tweede reeks) geeft de nodige informatie over schrijver, boek en uitgaven. De verhalen zijn soms wat langdradig, maar door de discussie die de verhalen bij de critici veroorzaakten de moeite van het lezen waard.