H. G. Wells

wellsH. G. Wells – De Tiidmasine Oersetting: Geart fan der Mear (2013)

De Engelse schrijver H.G. Wells (1866-1946) werd beroemd door zijn War of the Worlds (1898) en zeker na de hoorspelversie uit 1938, waarbij mensen dachten dat er echt een invasie van Mars plaats vond. Zijn eerder verschenen TheĀ Time Machine (1895) is iets minder bekend, maar leverde uiteindelijk toch ook bijvoorbeeld een drietal films op.

Hoofdpersoon in deze novelle is de ‘Tiidreiziger’ die zijn vrienden, onder wie de ik-figuur, quasiwetenschappelijk vertelt over een vierde dimensie en zijn tijdmachine. Met die machine reist hij naar de toekomst, duizenden jaren verder, naar een volk de Eloi genaamd. Het is geen bijster slim, maar vredelievend volk dat leeft in de dan vervallen Theemsvallei. Hij blijft er langer dan hij wil, omdat de agressieve, vleesetende Morloks zijn tijdmachine gestolen hebben. Later reist hij nog verder in de tijd op een steeds onleefbaarder wordende aarde.

Vertaler Geart fan der Mear heeft dit klassieke Engelse sciencefictionverhaal met een maatschappelijke boodschap in goed leesbaar Fries vertaald. Zonder deze vertaling zou ik deze novelle waarschijnlijk nooit herlezen hebben en dat geeft te denken: welke klassiekers liggen nog meer op een Friese vertaling te wachten?