Froukje Annema

Froukje Annema – Kearpunt (1996)

Froukje Annema, schrijfster van talloze verhalenbundels en romans, schreef dit jaar het Friese boekenweekgeschenk. Het heeft hetzelfde thema als het titelverhaal van haar laatste verhalenbundel De trein fan 15.13: inzicht komt wel eens te Iaat. Hoofdpersoon is Betty, 44 jaar en journalist. Haar huwelijk met Theunis, in wie volgens haar te weinig pit zit, is ze zat. Maar als ze alleen is, wil het leven toch ook niet veel fleuriger worden. Zowel van haar zoon als van haar dochter krijgt ze te horen dat ze niemand, en zeker Theunis niet, de ruimte geeft. Als ze toevallig een dagboek vindt van Theunis, leest ze daarin precies hetzelfde. Langzamerhand vallen haar de schellen van de ogen: Theunis is geen slappe vent, maar zij is veel te overheersend geweest. Na lang aarzelen belt ze Theunis op, maar deze heeft dan geen zin meer om de draad van het huwelijk weer op te pakken. Een enigszins voorspelbare, maar vlot geschreven en voor een ruim publiek toegankelijke novelle.

Froukje Annema – De trein fan 15.13 en oare ferhalen (1995)

Een meisje, eens weggelopen van huis, keert na jaren terug. In de trein (15.13 vertrokken) overdenkt ze haar jeugd; ze is nerveus voor de reactie van haar ouders. Bij aankomst hoort ze dat haar moeder is overleden. Dat is het eerste verhaal en het volgende is al even clichématig moralistisch: een vrouw doet de ‘States’ in vijf weken en ergert zich aan de vele te dikke vrouwen die te veel eten. Nadat ze de Grand Canyon gezien heeft, beseft ze dat ze anderen niet op hun uiterlijk mag beoordelen. Ook deze zesde verhalenbundel van Annema zal door velen gewaardeerd worden; niet voor niets verschenen de meeste verhalen eerder in populaire bladen als De Strikel en Frysk en Frij. De vlot leesbare verhalen gaan over ‘gewone’ mensen en velen zullen er iets van humor of iets emotioneels in herkennen. Ze zijn af en toe wel te voorspelbaar.

annemasundergaransje Froukje Annema – Sûnder garânsje (1992)

Met haar vorige boeken (vijf verhalenbundels en twee romans) bereikte Froukje Annema een flink aantal lezers. 0ok deze derde, vlot geschreven roman zal de weg naar de lezers wel vinden. Annema beschrijft hier het aangrijpende thema van een vrouw van in de veertig (Hilda) bij wie borstkanker geconstateerd wordt. Na een spannende tijd met operatie en bestralingen, waarin ze zo graag garanties wil dat haar ziekte volledig te genezen is, wordt ze door de doktoren genezen verklaard. Het hier en daar wat clichématig geschreven verhaal, ook in de beschrijvingen van de emoties, wordt telkens onderbroken door een tweede verhaallijn. Hilda’s dochter Selma werkt op kantoor en heeft een stiekeme verhouding met een getrouwde, oudere collega. Dat heeft invloed op haar gedrag thuis, zodat Hilda vermoedt dat er iets met haar dochter aan de hand is. Pas als de affaire achter de rug is en Hilda genezen is verklaard, komen, op de laatste bladzij uiteraard, moeder en dochter weer bij elkaar.